Faalangstreductie

Iedereen kent wel het gevoel dat je voor een lastige klus staat en dat je het idee hebt dat het misschien niet gaat lukken. Gewoon, omdat de stof van de toets erg moeilijk is, of omdat je je misschien niet zo goed hebt voorbereid, of dat de koploper tegen wie je moet basketballen wel heel erg goed is. Eigenlijk niets om zenuwachtig of verdrietig van te worden. Je gaat gewoon je best doen en je kijkt wel waar het schip strandt. En wie weet valt het allemaal wel mee. “ We zullen die koploper wel eens even een poepie laten ruiken!!”

Maar hoe frustrerend is het als je de stof snapt, je je goed hebt voorbereid voor de toets, de lessen in de afgelopen periode prima zijn verlopen, je je huiswerk gewoon kon maken en je zelfs bij de proeftoets een dikke voldoende scoorde, dat ondanks al deze goede voortekenen er toch een stemmetje in je zegt dat het ( weer) niet gaat lukken.

Je bent bang om het niet goed te doen. De spanning loopt verder op, je zelfvertrouwen zakt naar een dieptepunt, de tranen vloeien en door al deze negatieve gedachten en de onrust in je hoofd en lijf gaat de toets ook daadwerkelijk slecht en je scoort ver beneden je kunnen! “ Zie je nou wel”, zeg het stemmetje weer! Om gek van te worden, want niet alleen jij, maar ook je docent, mentor, ouders en beste vriend of vriendin zeggen en weten dat je het best kan.

We gaan op zoek naar positieve(re) gedachten, we gaan naar je spanningsgevoel kijken en het benoemen, we gaan ook kijken naar de “ kleine” in jou, we gaan ontspanningsoefeningen doen en nog veel meer.

Wat is faalangst?

Laat ik weer positief beginnen. Faalangst ( wat een naar woord trouwens ) komt vanuit een uitstekende eigenschap! Je wil het namelijk goed doen! Je hebt met een mooi woord “ambitie”! Maar dát is fijn! Overal ter wereld staat men te springen om mensen die het graag goed willen doen! Motivatie is de benzine voor succes, maar als het graag goed willen doen omslaat in angst om het fout te doen dan schieten we de verkeerde kant op.

Het werkt je heel erg tegen. Want angst, teveel aan spanning, stress en negatieve gedachten hebben een direkte negatieve invloed hebben op je kennis, je geheugen, je concentratie en je logische nadenken. En laat het nou zo zijn, dat je die 4 dingen net nodig hebt bij het voorbereiden en het maken van een toets, presentaties, sportprestaties, etc…..

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar die rare gedachten, dat doe jij zelf!! Er kunnen omgevingsfactoren zijn die het beïnvloeden, maar je doet het zelf!! En dat is eigenlijk ook weer positief want als je jezelf iets aanleert, kan je het ook afleren en iets anders ervoor in de plaats zetten!

En daar gaan we samen naar op zoek!! We gaan op zoek naar positieve(re) gedachten, we gaan naar je spanningsgevoel kijken en het benoemen, we gaan ook kijken naar de “ kleine” in jou, we gaan ontspanningsoefeningen doen en nog veel meer. Niet om de spanning weg te toveren, dat stafje heb ik helaas niet, maar wel om beter om te kunnen gaan met die spanning, op weg naar meer zelfvertrouwen!!

Meer informatie

Interesse in faalangstreductie en wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.