Examenvrees

Examenvrees noem ik het broertje of zusje van faalangst. Er is eigenlijk hetzelfde aan de hand. Je wordt in eerste instantie getriggerd door het feit dat je “ ineens “ in het examenjaar zit. Alleen dat woord al! EXAMEN!! Brrrrrrr….Iedereen vindt dat belangrijk en interessant. Docenten beginnen vanaf les 1 in het nieuwe school jaar te vertellen wat je allemaal moet weten voor het examen, veel mensen in je omgeving hebben het erover, met andere woorden, de spanning wordt vanaf dag 1 opgebouwd.

Voor veel leerlingen geeft dit aanleiding om ineens aan zichzelf te gaan twijfelen. Kan ik dit wel? Gaat mij dit lukken? Straks ga ik zakken!! Ook hier geldt, we kunnen geen invloed hebben op het examen zelf. Het staat gepland in mei, zoals al tientallen jaren het geval is.

En een beetje spanning mag er zijn, hè! Graag zelfs, gezonde spanning draagt bij aan het presteren. Het hoort er ook gewoon een beetje bij. Maar niet té! Dat is echt niet nodig.

Niets om je druk over te maken

Hoe je er zelf mee omgaat, welke gedachten je er bij hebt, daar kunnen we wel invloed op uitoefenen!! Want is het nu echt nodig je er zo druk om te maken?? Ik weet wel zeker van niet!! Al is het maar om het feit dat je toch niet voor niets in het dat laatste jaar bent gekomen?? Je hebt al lang bewezen dat je dat kan! En weet je wat? In plaats van examen noemen we het gewoon samenvattende toetsen, of herhalingstoetsen, want het zijn tenslotte toetsen over stof die je al lang en breed hebt gehad de afgelopen jaren.

Meer informatie

Interesse in examenvrees en wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.